1. Anasayfa
  2. Sağlık Sektörü Haberleri

EĞİTİMDE MOTİVASYON VE STRES YÖNETİMİ

Uşak Üniversitesi Mustafa Kemal Paşa Amfisinde Kamu Yönetimi Bölümü ve Sosyo Aktif Yönetişim Topluluğu tarafından hazırlanmış Öğr. Gör. Kudret Armağan’ın davet edildiği seminerde motivasyonun eğitim hayatında ne kadar etkili olduğuna dair bir konuşma yapıldı. Hem Akademisyen, hem de Motivasyon Tırı’nın mucidi olan Armağan tüm Türkiye’de ki çocukların hayatına dokunuş yapmak için yola çıktı. Bu Motivasyon Tırı aslında herkesin hayatına dokunuş yapabilme kapasitesinde bir icattır.

EĞİTİMDE MOTİVASYON VE STRES YÖNETİMİ
1

Motivasyon Tırı Nedir?

Gezici motivasyon ve Eğitim Tırı, Türkiye’nin ilk gezici eğitim ve motivasyon tırıdır. Kütahya valiliği öncülüğünde Kütahya İl Özel Dairesi ve PTT Anadolu Lojistik A.Ş destekleriyle hayata geçirilen çocuklar için hazırlanan bir mobil tır’dır. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Simav Meslek Yüksekokulu İnsan kaynakları Bölüm başkanı Öğretim Görevlisi Kudret Armağan bu proje aracılığıyla çocukları eğlendirirken öğreten eğitimler vermektedir. Bu Projenin amacı özellikle kırsal kesimdeki çocukların kendilerine olan inanç ve motivasyonunu artırmak ve kişisel gelişimlerini desteklemektir. Çocuklar beyin egzersizlerinden etkili iletişime doğru nefes almadan odaklanmaya dek birçok alanda zihinsel ve beyinsel gelişimlerine katkı sağlayacak oyunları tecrübe etmektedir. Kurucu İli Kütahya’nın 546 köyünün ziyaret edilmesinin ardından 81 İl’de binlerce çocuğa ulaşılması amaçlanmaktadır.

BALON ETKİSİ

Seminerde herkese balon dağıtıldı. Balonun hikâyesi ise, herkes hayatının bir noktasında stresli bir durumla karşı karşıya kalmıştır. Stres hayatımızı etkileyen, aynı zamanda zorlaştırabilen bir etkendir. Balonun içine ne düşünüyorsak, hayatımızı büyük ölçüde zorlaştıran veya meslek hayatımızda içimize attığımız, söyleyemediklerimiz…

Bizim hayatımızı en çok zorlaştıran bir anımızı veya düşüncelerimizi üflememizi istedi. Hep beraber balonu üfledik. Sonra stresimizle oynadık. Artık stresimiz avuçlarımızda…

Balonu sıkıştırıp, kucaklayıp, kollarımızla sıkıştırdık isteğe göre de ayağımızın altında patlattık. Artık stresimizden bir parça da olsa kurtulmuş olduk.

3’ten geriye doğru sayım yaptık ve balonları fırlattık. Açıkçası hepimizi iyi hissettirdi. Şunu farkettim ki insanların bir şeyleri somutlaştırma ihtiyacı var. Aslında balon bizim somutlaştırdığımız bir şeydi.

Motivasyon Nedir Ve Nasıl sağlanır?

Motivasyon, belirlediğimiz hedefe bizi ulaştırabilen, hayallerimizi veya düşüncelerimizi bizi sürekli kamçılayan ve sonuca ulaştırmayı hedefleyen bir kavramdır. Enerjiniz düşse bile kendinizi yeniden şarj edebildiğiniz, yeniden hedefinize odaklanabildiğimiz bir kavramdır. Motivasyonu şarja benzetiyorum, şarj problemi yaşamadan bir motivasyonla devam ediyorsunuz fakat burada bir yönetim varsa burada bir kere odaklanmanız gerekiyor. Eğer bir karar alırsanız veya önceden yapılmış iyi bir planınız varsa, bir yol haritanız varsa, belirlediğiniz bir sistem olursa tabiki sonuca gitmeniz bir takım sonuçlar çıkarmanız mümkün olmaktadır. İşte iç motivasyon ve dış motivasyon böyle devam ediyor.

MOTİVASYON BİR YÖNETİM BİÇİMİDİR!

Motivasyonun amacı ise bir insanın üstünde çalıştığı veya çalıştığı bir yerde verimliliği artırabilmek için motivasyon gereklidir.

Hayatta karşılaştıklarımız, bize hem fiziksel olarak hem de duygusal olarak ciddi anlamda olumlu ya da olumsuz etki edebiliyor. Aslında bu biraz da bizim elimizde…

KAFADA BİTER! KAFA DA BİTER!

Yaşam boyunca içimizde beslediğimiz 2 his bulunmaktadır. Bu iki histen birisi Zevk olmaktadır. Eğer çok mutlu bir hayatımız varsa, zevk kavramı bizim için en doğru kelime olacaktır. Fakat çok mutsuz bir hayatımız varsa, Acı kavramı bizim için en hüzünlü kelimemiz olacaktır. İnsanın bu iki kavramdan birisini seçmesi, ya da ne yaşamak istediğine karar vermesi motivasyonunu doğrusal olarak artıracaktır. Yaşam enerjisi dediğimiz şey, aslında bu iki kavramdan oluşmaktadır. Ne yaşamak istediğimize aslında bu iki kelimeden birini seçerek hayatımıza uygulamaya başlamamız iyi olacaktır.

HANGİSİNİ BESLİYORSUN?

Zevk kavramını oluşturan kavramsal kelimelerimiz;

Mutluluk, sevinç, eğlenme, neşe, huzur, keyif, rahat, gururlu, heyecan(olumlu), coşku, haz, güven, iyi hissetme, kıvanç…

Acı kavramını oluşturan kavramsal kelimelerimiz;

Ağrı, ızdırap, sıkıntı/darlık, rahatsızlık/bunaltı, stres, huzursuzluk, kötü hissetme, korku, tedirginlik, endişe/kaygı/dert, nefret, aşağılanma/utanç, yorgunluk, vesvese, hüzün/ üzüntü…

Eğitimde Motivasyon döngüsü

Diğerleri ertelerken sen KARAR VER! >>>>> Diğerleri hayallere dalarken sen HAZIRLAN!>>>>> Diğerleri sonraya bırakırken sen BAŞLA>>>>>Diğerleri uyurken sen ÖĞREN! >>>>>Diğerleri temenni ederken sen ÇALIŞ>>>>>Diğerleri konuşurken sen DİNLE! >>>>>Diğerleri vazgeçerken sen AZMET! >>>>>Diğerleri kaşlarını çatarken sen GÜLÜMSE! >>>>>

Motivasyonun sağladığı pozitif güç insanların sağlığını olumlu yönde etkilemektedir.

EĞİTİM MOTİVASYONU İÇİN AYNALARA GÜLÜMSEYİN!

binance
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 2
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Uşak Üniversitesi Gazetecilik bölümü mezunu.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Ocak 14, 2023

    Balın ne alaka diye girdim, balın etkisiymis güzel ve faydalı makale emeğinize saglik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir