Pr Çalışması Nedir?
Pr Çalışması Nedir?
0

Pr Çalışması Nedir? Kimler için Pr Çalışması yapılır? sorularını ayrıntılı olarak sizler için cevaplayacağız.

İngilizceden dilimize çevirecek olursak halkla ilişkiler anlamına gelen “PR”public relations” kelimelerinin baş harfleridir.

Her ne kadar halkla ilişkiler anlamına gelse de Günümüzde “Pr çalışması” artık bir reklamcılık ve tanıtım sektörü olarak anılmaya başlanmaktadır. Pr çalışması her sektör kişi ve kuruma göre mecralar değişse de, temelde aşağı yukarı aynı teknikler kullanılmaktadır.

Pr Çalışmasında hedef kitle analizi çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Hedef kitle analizi hem masrafların aşağı çekilmesine aynı zamanda hedef kitle ile daha hızlı buluşulmasını sağlıyor.

Unutmamak gerekir ki pr çalışması kurumsal yada bireysel olsun markalaşmanın en büyük adımıdır..

Pr Çalışması ve kişisel markalaşma
Pr Çalışması ve kişisel markalaşma

Pr Çalışması Nasıl Yapılır?

Pr çalışması hedef kitlenin tespiti ile başlanır, Hedef kitleye verilecek olan mesajı net ve anlaşılır olması hayati önem taşır. Hedef kitlenin analizinde en önemli unsur ise yaş, cinsiyet, eğitim ve gelir durumunun tespiti çok önemlidir. Aynı zamanda hedef kitle hangi sosyal mecralarda vakit geçiriyor, hangi saatlerde aktif bunlarında tespiti projenin gidişatı ve geleceği için çok önemlidir.

Tespit edilen hedef kitlenin alışkanlıkları ve bu alışkanlıklarına uygun olarak hazırlanan pr çalışma planı ise çok kez gözden geçirilerek hata payı minimuma indirilmemelidir. Gözden kaçan yada eksik yapılan projelerde pr çökmesine hedef kitleye ulaşılamamasına ve gereksiz zaman ve masraf yapılmasına sebep olur.

Pr Çalışmasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Bir çok Pr şirketinin yaptığı en büyük yanlış hedef kitleye odaklanmamak olduğu için Pr çalışması başarısız oluyor. Anlaşmaları gazetelerinde yayınladıkları bir kaç haber ile Pr çalışması yaptıklarını zanneden bu şirketler, müşterinin hedeflerini ve beklentilerini karşılamadıkları için de Pr şirketleri itibarsızlaştırılıyor.

Bu gibi durumlara sebebiyet vermemek için iyi bir planlama, hedef kitle analizi verilecek mesajın anlaşılır ve net olduğuna emin olarak pr çalışmasına başlamak her zaman verimli sonuçlar ortaya çıkarmıştır.

Pr Çalışmasında Hedef Kitle Analizi Nasıl Yapılır?

Bir iş adamının Pr çalışması ile bir sanatçının pr çalışması aynı yapılamayacağı gibi, ürk sanat müziği söyleyen bir sanatçı ile rap sanatçısı da aynı yol izlenerek pr çalışması yapılamaz.

Her Pr çalışmasının kendi dinamikleri olduğu ve bu dinamikler doğrultusunda hareket edilmesi gerektiği gözden kaçmamalıdır.

Aynı zamanda lüks bir ürün ile genel kullanım ürünü içinde aynı şeyler geçerlidir. Lüks bir tüketim ürününün getto tabir edilen bölgelerde yapılan reklamı ne kadar geri dönüşüm sağlayabilir.

2000 yılında Türkiye pazarına girmek isteyen bir peynir firması ile yaptığımız görüşmede ilk önce ürün fiyatını sormam firmanın dikkatini çekmişti. Neden ilk olarak fiyatı sorduğumu merak ettiklerinde, ürün fiyat sayesinde ilk önce kime hitap edeceğimizi bilmemiz bize yol gösterir demiştim.

Başka bir moda dergisi ile yaptığımız görüşmede ise dünyada kadın ve erkek modasına hitap eden bir dergi olmasına rağmen Türkiye’de kadın kitleye hitap etmesini önermem çalışmanın can alıcı noktası olmuştu.

Hedef kitlenin gücü ve yapabileceğini tahmin etmek ve hedef kitle ile etkileşime girmek her pr çalışasının ana dayanak noktasıdır.

Ürün/fiyat – genel kullanım/özel kulanım Yaş Grupları, eğitim seviyesi, gelir düzeyleri gibi ana başlık altında toplanabileceği gibi bir çok durumda daha ayrıntılı hedef kitle analizi yapma ihtiyacı duyulabilir.

Başarılı Bir Pr Çalışması Nasıl Yapılır?

Yukarıda sizlere pr çalışmasının başarıya ulaşması için gerekli olan bütün maddeleri sıraladık. Yalnız bir eksik var o da Pr çalışması yapacak olan ekibin bilgi birikimi ve hayal gücü.

Pr konusuna hakim olan ve odaklanabilecek bir ekiple çalışmanız ise pr çalışmasının başarı oranını kat ve kat yükseltecektir.

Ayrıca pr çalışması gazete veya radyo ile sınırlı kalmayıp hedef kitlenin bulunacağı bütün mecralarda görünür olması da önemlidir.

Pr çalışmalarında ile uluslararası başarıları ile tanına B2CFocus.com ekibine bu bilgilendirme makalesi için sektör News ekibi olarak teşekkür ederiz.

sektörel haberler

binance
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Kişisel ve kurumsal markalaşma üzerine uzun yıllar çalıştıktan sonra, Sektor News Haber kanalını kurmaya karar verdim.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir