1. Anasayfa
  2. Kişisel Gelişim

Ben AŞ Serdar BAĞBAŞI

Ben AŞ Serdar BAĞBAŞI
ben aş - serdar bağbaşı
0

Ben Aş Serdar BAĞBAŞI ile Kişisel Markalaşmak hakkında yaptığımı söyleşiyi sizlerle paylaşmak istedik. Marka ve Kişisel Marka uzmanı Serdar BAĞBAŞI ricamız üzerine en yalın ve sade haliyle kişisel markalaşmayı anlatmasını istedik..

en yalın hali ile “Kişisel marka, kişinin sahip olduğu bilgi, deneyim ve yeteneklerini yani öne çıkan özellikleri yardımı ile yarattığı değerdir.

Kişisel bir marka olmak istiyorsanız sahip olduğunuz tüm özellikleri bir ürün gibi düşünmeli ve bu ürünü geniş kitlelere pazarlamayı başarmalısınız.

Kişisel Markalaşma süreci ben kısaca “kişinin sözüdür” şeklinde yorumlayabiliriz. Zaten BEN AŞ‘de burada çıktı. Çünkü kişisel markalaşmada insanları diğerlerinden ayıran en önemli özellikler bütünü olduğuna halen inanıyorum.

Kişisel Markalaşma
Kişisel Markalaşma

İnsanın sözündeki ciddiyetinin yanı sıra kişinin yetenekleri, kariyer hedefi ve marka imajı gibi birçok niteliğinin bir araya gelmesi kişisel markalaşmayı güçlendirir.

Kişisel markalaşmanın temel amacı markalaşma aracılığıyla iş yaşamındaki yerinizi sağlamlaştırması hedeflemelidir.

Kişisel Markalaşma Yönetimi Süreci

Kişisel markalaşma, bir süreç, kavram ve bir uygulamadır. Kişisel markalaşmanın bir uygulama olması, planlı ve programlı bir süreç üzerinde disiplinli bir çalışmayı da beraberinde getirir.

Kişiye özel bir planlama ve belirli bir program dâhilinde yürütülerek değerlendirmeye tabi tutulmalı ancak bu şekilde kesin başarıya ulaşabilmektedir. Bu bağlamda kişisel marka yönetimi “personal brand management” kavramı, gündeme gelmektedir.

kişisel markayı; kişinin kendisini ve sahip olduğu kabiliyetlerini tanıtma eylemi olarak da tanımlayabiliriz.

Yani sizin için bir izlenim yaratma sürecinin içine gireceğiz ve sürecin her adımını planlamamız başarının anahtarı olacaktır.

Burada Size Bir Kaç Yol Göstereceğiz..

Rakiplerinizin zorlandığı alanlara el atmak istiyorsanız eğer iş dünyasında artan bir başarıyı garanti etmiş olursunuz. Dikkat!! Rakiplerin bu işe neden el atmamış, yada el atmışta neden başarılı olamamış, onlarda olmayıp sende olan şey ne? bu soruları cevaplamadan sakın böyle bir yola girmeyin.

Burada dikkat etmeniz gereken en önemli husus ise rakiplerinizin zorlandığı ya da yapamadığı alanlar değil, sizin en iyi yaptığınız işe odaklanmak daha hızlı başarılı ve kişisel markalaşmayı getirdiği de gözden kaçırılmamalıdır.

Sevdiğiniz yada hoşlandığınız bir alanda eğer markalaşmaya giderseniz, başarı oranı artacağınından bahsetmiştim. Başarı oranını arttıran temel özelikler, sabır, devamlılık ve gelişimdir. Bu üç madde başarının temel taşıdır.

Yukarıda saydığım unsurların dışında bir üçüncü kişisel markalaşma yolculuğunda tercih edilen olay ise, insanların en çok ne istediği, talep ettiği konu başlıklarıdır.
Yani sizin bunları karşılamanızdır.

Bu süreç yorucu bir süreçtir ve anlık olarak sona erme riski yüksektir.
Yani insanların istekleri anlık olarak değişebiliyor, bu gün sevdiği bir akımı veya modayı yarın sabah unutmuş bir şeklide kalkabilir. Bu süreçte sizde silinmiş yada eskimiz olma ihtimali taşıyorsunuz.

Nasıl ki bu gün sosyal medya fenomeniyim diye insanlığa hiç bir katkı sağmayıp, garip garip videolarla karşımıza çıkıyorlarsa, bundan 1/2 sene bu fenomenlerin eğitimsiz kitleside ortadan kalkacaktır. Kitle başka telaşların içinde düştüğünde bu eğitimsiz fenomenler de yok olup gidecek.

Benim tavsiyem yukarıda belirttiğimiz ilk iki maddeden birine odaklanıp, o doğrultuda ilerlemenizdir. En iyi yaptığınız işi yapmak yada rakiplerinizin zorlandığı alanlar güzel bir çıkış noktası olur. Fakat en iyi yaptığınız işi yapmak ve bu işi geliştirerek değer katmanız ise daha eğlenceli markalaşma yolculuğu olur.

Kişisel marka yönetimi süreci; kişisel markanın oluşturulmasını, konumlandırılmasını ve değerlendirilmesini içeren bir süreçtir.
Bu bağlamda kişisel marka yönetimi süreci;
1.marka kimliğinin oluşturması
2.marka konumlandırması
3.marka imajının değerlendirilmesi şeklindedir.

• Kişisel Markalaşma Kimliğinin Oluşturulması: Kişisel marka sürecinin ilk aşaması, kişisel marka kimliğinin oluşturulmasıdır. Marka kimliği bir markanın yapmış veya yapacak olduğu tüm çalışmaların tümüdür. Yani marka kimliği, bir markayı anlamlı ve benzersiz kılan her şeyi kapsamaktadır.

Kişisel marka bağlamında; bir kişiyi diğer kişilerden ayıran ve onu benzersiz kılan tüm özellikleridir. Bu özelikleri öne çıkartmaya “kişisel marka kimliği’ diyebiliriz. Günümüzde bu kadar çok taklit işlerin yapıldığı bir dönemde, farklı olabilmenin önemi oldukça açıktır.

Marka yönetimi bağlamında
1.Marka stratejisi geliştirme
2.Sürekli kılma amacına hizmet eden çağrışımların tümü olarak tanımlayabiliriz.

• Kişisel Marka Konumlandırması: Kişisel marka oluşturma sürecinin diğer aşaması kişisel marka konumlandırmasıdır.
Markanın rakiplerinden ayrılabilmesi için, tüketicilerin zihinlerinde onunla ilgili özel bir yer oluşturulmasıdır. Tüketicilerin zihninde ürüne ait bir yer oluşturmaktır. Yani “Sosyal ‘de her yerde hafızada tek yer” olmalıdır.

Kişisel marka bağlamında ele alındığında; insanların zihinlerinde
Kişiye ilişkin beklentiler
Kişisel marka konumlandırması olarak adlandırabiliriz.

Bu bağlamda kişisel marka konumlaması, kişinin zihnimizde yerleştiği yeri tanımlamaktadır. Marka yönetimi bağlamında tüketicilerin zihnine farklı özellik ile ilk giren olabilmek, marka konumlandırması açısından oldukça değerli ve önemlidir.

Öyle ki kişisel olarak sahip olunan tüm özellikler, davranışlar, samimiyeti, iletişim, yeterlilik, sosyal sorumluk projelerine yaptığı katkılar ve kişisel becerileri kişisel marka konumlandırmasına katkıda bulunur.

• Kişisel Marka İmajının Değerlendirilmesi: Kişisel marka oluşturma sürecinin üçüncü ve son aşaması, kişisel marka imajının değerlendirilmesidir. Marka imajı, markaya ilişkin genel kanı ve izlenimler bütünüdür.
Marka imajı genel olarak tüketicilerin markanın işlevsel özelliklerinden çok, soyut özellikleri hakkındaki düşüncelerini kapsamaktadır.
Yani kişinin psikolojik ve sosyal gereksinimlerini karşılayan özellikler, imajın içeriğini oluşturmaktadır.

Kişisel marka bağlamında ele alındığında; kişisel marka imajının değerlendirilmesi, kişisel ve profesyonel hedefleri yerine getirmek, kalabalık işgücü pazarında rekabet edebilmek ve konusunda fayda sağlamaktadır.

Başarılı bir kişisel marka yaratabilmek için sahip olunan kişisel marka imajı sürekli olarak gözden geçirilerek değerlendirmeye tabi tutulmalıdır. Burada konunun ilk girişinde değindiğimiz verilen sözler ve verilecek sözler sürekli gözden gerilmeli güçlü bir imaj için olmazsa olmazlardandır.

Sonuç olarak kişisel markalaşmada bu çalışmaların bütünü sizin sözünüzün değerini ve pazarda kalabilmenizi sağlayan uzun bir yolculuk olduğu akıldan çıkartılmamalıdır. Kişisel markaya göre bir yaşam sürmenin de ne kadar önemli olduğu farkında olunmalıdır. Ayrıntılı bilgiyi academy.b2cfocus.com’ adresinden alabilirsiniz.

Serdar BAĞBAŞI – Kişisel Markalaşma Uzmanı
B2Cfocus.com – Kişisel Markalaşmakişisel gelişim eğitimleri

binance
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Kişisel ve kurumsal markalaşma üzerine uzun yıllar çalıştıktan sonra, Sektor News Haber kanalını kurmaya karar verdim.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir