1. Anasayfa
  2. Kişisel Gelişim

21. YY’IN TALEP ETTİĞİ BAŞARILI İNSAN

21.YY büyük değişimlerle geldi. Hepimiz Değişimleri görüyoruz ancak bir çoğumuz bu değişimlerin bizleri nereye doğru götürdüğünden emin değiliz. Bu belirsizlik bizi korkutuyor ve buna karşı ne tür önlemler alacağımızı bilemiyoruz. Aşağıda 21. yy'ın talep ettiği başarılı insan olabilmek için gerekli "Sosyal Beceriler, Kişilik Özellikleri, Teknik Yetkinlikler" başlıkları altında 15 kişisel beceri sıralıyoruz. Önceki yıllardan farklı olarak bunlardan sadece 3 tanesinin Teknik Yetkinlik olması bizi bekleyen dönemi anlamamız açısından yeterince dikkat çekici.

21. YY’IN TALEP ETTİĞİ BAŞARILI İNSAN
21. YY'IN TALEP ETTİĞİ BAŞARILI İNSAN
0

SOSYAL BECERİLER  ” 21. YY’IN TALEP ETTİĞİ BAŞARILI İNSAN “

1.     İletişim Becerileri (Anlama Ve Anlatma Yetkinliği)

Yeni dönemde insanın olmadığı bütün alanlar ya otomasyonla ya da düşük eğitimli bireylerin ucuz iş gücüyle karşılanıyor ya da karşılanmak üzere. Dünyayı sürükleyen işler artık insanla ilgili olanlar olacak.

Deneyler yapan bir bilim adamı dahi olsanız, içinde bulunduğunuz kurumun önceliklerini, idarecilerin hassasiyetlerini, sistemin içerdiği fırsat ve tehditleri anlamaz ve ilişkilerinizi buna göre şekillendirmezseniz hedefinize doğru ilerlemeniz mümkün almayacaktır.

Kendinizin ya da yapacaklarınızın kıymetini bu bilgilere uyumlu olarak sunamazsanız, kurumunuzdan, yöneticilerinizden ya da muhtemel finans kaynaklarından aradığınız desteği bulamazsınız.

Standart mesleklerde sıklıkla bu yetkinlik yönetim basamaklarını tırmandıkça ek bir yetkinlik olmaktan çıkıp ana uzmanlık konusu haline gelmektedir.

Artık her türlü iletişim süreci er ya da geç bir tür pazarlama faaliyetine evrilmektedir. Pazarlanan şey her zaman bir ürün olmaz. Bazen bir beceri seti, bazen bir fikir bazen de bir hedef olabilmektedir.

2.     Uzlaşma Ve Müzakere Becerileri

İletişimin bu düzeyde hayati olduğu bir ortamda çatışmaların da ortasında kalmamız kaçınılmazdır. Bu çatışmalar bireyler arası, birimler arası ve hatta sistem ve birey arasında olabilmektedir.

Sistemlerin yatar hiyerarşiye geçiş yapmaya çalıştıkları böylesine bir dönemde çevremizde bulunan çatışmalara karşı tutumumuz sistemin içindeki konumumuzu ve geleceğimizi doğrudan etkilemektedir.

Bu ifade sadece çatışma içinde olduğumuz konumları yönetmemizin yeterli olmadığını, çevremizde gerçekleşen çatışmalara karşı takındığımız tutumla da ilgilidir.

Bireyin diğer bireyler, içinde bulunduğu sistem ve çevresiyle uyumu, bireysel hedeflerine ilerlemesi ancak bu faktörlerle hedef, kural ve ortak menfaatler açısından buluşabilmesiyle mümkün olabilir.

3.     Sosyal Network

İşlerin, mesleklerin ve hatta ürünlerin dahi başkalaştığı, bazılarının yok olduğu ve yenilerinin ortaya çıktığı bir dünyada dar bir ilişki ağıyla var olmak mümkün olmayacaktır.

Ancak kuracağınız sosyal network

◦                    Kişisel

◦                    Gerçekçi

◦                    Verimli

◦                    Düzenli  olmalıdır.

4.     Sevilen İnsan Başarılı Oluyor

Artık kişisel başarıların, bireysel kahramanlıkların çağı geçti. Bir ekibin parçası olmadığınız sürece çevrenizi etkileyecek başarılara imza atmanız mümkün olamayacak.

5.     Çevresine Karşı Saygılı Olmak

Emeğe, çevreye, iş arkadaşlarına, rakiplerine karşı saygılı

6.     Güven Duyulan Birey Olmak

Hayat bir savaş gibi görünse de bu mücadele çevremizdekilere karşı değil belirlediğimiz bir hedefe doğru verilmektedir.

Hedefimize ulaşmak için sarf edeceğimiz enerjiyi, çevremizdekileri yenmek ya da onları bertaraf etmek için harcarsak hep beraber geride kalırız.

Bunlara ek olarak bu yüzyılda sosyal becerilerin ve takım çalışmasının önemi hiç olmadığı kadar artmaktadır. Artık hem yöneticiler güvenebilecekleri bireylerle çalışmakta hem de ekip üyeleri güvenebilecekleri takım arkadaşlarıyla daha verimli olabilmektedir.

KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ 

7.     Liderlik Özellikleri 

Günümüz dünyasında neredeyse her işletme ve hatta pazarın kendisi dahi bütün katılımcılardan liderlik tutumları beklemektedir.

Günümüz iş dünyası giderek kompleks süreçler içermektedir. Bu süreçlerin sadece sistem tarafından idare edilmesi giderek zorlaşmaktadır. Bu nedenle sistemler artık daha esnek ve bireylerin inisiyatif kullanmasına odaklı olarak kurgulanmaktadır.

Yatay hiyerarşi, klasik ast üst ilişkisinin yerini almakta ve her çalışan kendi işinin idarecisi gibi davranmaya yönlendirilmektedir.  

8.     Hayal Gücü (Olaylara Farklı Yönden Bakabilme Becerisi)

İnsanlar farklı olanla birlikte olmak istiyor.

Bunun için de

a.      Kitap oku

b.      Seyahat et

c.       Yetkinliklerini bir üst düzeye zorla

9.     Yenilenme Kapasitesi

21. yy bilgilerin sürekli olarak eskidiği, değiştiği ve yeni disiplinlerin oluştuğu bir dönem. Artık diplomalarınız hayatınızı üzerine inşaa etmek için yeterli değil.

10. Sıfırdan Başlama Becerisi

12. YY’da teknolojik ve sosyal değişiklikler finansal, sanayi ve beşeri yatırımlarımızın değerini büyük bir hızla değiştirmekte, çoğu zaman da olumsuz olarak etkilemektedir.

Herhangi bir iş kolu aylara varacak kadar kısa bir süre içinde değersizleşmekte yada çözüm üreterek kazanç sağladığınız bir konu makineler ya da yapay zeka ile çok daha ucuz ve hızlı olarak karşılanabilmektedir.

11. Cömert Olmak

Kazandığın başarıları, bonusları başarıda payı olanlarla paylaşmak.

Kazandığın başarıları, bonusları başarıda payı olanlarla paylaşmak. İş dünyasında ilişkiler arası sadakat ancak ortak fayda zeminine oturtulabilir. Çevrenizdekiler menfaatlerini sizinle paralel görmedikçe güçlü destek almanız mümkün olmaz.

12. Etik Tutumlar (Ahlaklı Tutum Ve Dürüstlük)

Batı toplumlarda                          .

Örn 1: Şiddet içeren film ve dizilere reklam veren kuruluşların ürünlerinin protesto edilmesi, çocuk işçi çalıştıran markalara gösterilen tüketici tepkileri bunlara önemli birer örnek teşkil etmektedir.

Örn 2: En son olarak Kongo’da teknoloji firmalarına karşı açılan çocuk işçi tazminat davaları bu tutumun yasal boyuta taşındığının bir boyutudur.

TEKNİK YETKİNLİKLER 

13. Multi Disipliner Yetkinlikler

Artık işgücü piyasası da Pazar da tek bir özellikle yetinmiyor.

Bir ana özelliğin yanında bunu işlevsel kılabilecek ek özellikler de istiyor. İster maaşlı çalışın, ister kendi işinizi kurun, ana uzmanlık dalınızın yanında ek beceriler olmadan uzmanlığınızın değer bulması mümkün değil.

Örneğin artık diş hekimi olmak yetmiyor. Ortodontist hatta pediatrik ortodontist gibi daha alt dallarda uzmanlaşmak gerekiyor.

Ve bu alt dallar bir noktadan sonra sizin yeni yaşam tarzınız haline gelebilir.

Bir yetkinliğin edinildiği andan başlayarak muhataplarından gördüğü değer, yetkinliğin ilk tanımlandığı andan itibaren artar. Toplum tarafından kabul edilmesiyle birlikte bu yetkinlik, tırmanışa geçer ve bu konudaki arz artmaya başlar ve bir denge noktasına ulaştıktan sonra yetkinlik bu haliyle daha az talep edilir.

Bu denge noktasına, yarılanma ömrü denir.

Bu noktadan sonra yetkinlik bu ham haliyle değil daha alt kırılımlarıyla talep edilmeye başlar. Hatta bu yetkinlik zaman içinde toplumun eğitimli tabakalarına üst düzey bir genel kültür ya da bireysel merak olarak karşımıza çıkabilir.

2025 yılında edinilen bir yetkinliğin yarılanma ömrünün ortalama 5 yıl olacağı tahmin ediliyor.

14. Fırsatlara Hazırlıklı Olmak

Şans sadece hazırlıklı beyinlere güler.

Hedef ve ona ulaşan yola uygun yetkinlikler edinmek ve bu yönde sürekli gelişmek faydalı olacaktır.

15. Hayat boyu öğrenme disiplini

İşlevsel, pratik bilgi yanında, sosyal hayatın, teknolojinin, geçirdiği değişimleri okuyabilecek genel bir bakış açısına sahip olmak ve görüş alanını sürekli olarak geniş tutmak faydalı olacaktır.

binance
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 4
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir